Українська Суспільна Ініціатива

Кабмін роз'яснив поняття «громадське місце»

Водночас уряд радить носити захисні маски чи респіратори скрізь на вулиці, аби випадково не опинитися в «громадському місці» і не порушити правила карантину

Кабмін роз'яснив поняття «громадське місце»

Міністерство охорони здоров’я за дорученням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля роз’яснило поняття «громадське місце», де обов’язково потрібно носити захисні маски чи респіратори відповідно до останніх вимог карантину.

Роз’яснення на сайті уряду опублікували 13 квітня. Згідно з ним, громадським місцем є частина чи частини будь-якої будівлі, споруди, що доступні або відкриті для населення вільно, за запрошенням або за плату, постійно, періодично чи час від часу, у тому числі під’їзди, підземні переходи і стадіони.

Крім того, громадськими місцями, за версією МОЗ, є:

  • ліфти і таксофони
  • приміщення та території медичних і навчальних закладів
  • дитмайданчики
  • приміщення і території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів
  • під’їзди житлових будинків
  • пасажирський транспорт загального користування
  • приміщення закладів харчування
  • приміщення культурних об’єктів
  • приміщення органів державної влади, органів місцевого самоврядування та державних установ
  • зупинки громадського транспорту

Також МОЗ зауважує, що опосередковано поняття громадського місця визначено у 178 статті Кодексу про адмінправопорушення: це вулиці, закриті спортивні споруди, сквери, парки, всі види громадського транспорту, включно з транспортом міжнародного сполучення.

Зазначимо, що постанову з вимогою носити захисні маски чи респіратори в громадських місцях Кабмін ухвалив ще 2 квітня, проте відразу не пояснив, що мається на увазі під «громадськими місцями». На цю проблему звернули увагу, зокрема, у Харківській правозахисній групі: оскільки термін може трактуватися широко, людина може не знати, де саме вона порушує правила карантину.

Щоб уникнути штрафу за це (мінімально – 17 тисяч гривень), у Львові міська рада порадила мешканцям взагалі не виходити з дому без маски. Те саме рекомендують робити і у МОЗ.

«Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Так, у Києві до громадських місць віднесли також зупинки громадського транспорту і церкви та 50-метрову зону навколо них, заклади торгівлі, зокрема торгові ряди і ринки, кінотеатри і прилеглу до них територію. Тому ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки в будь-який момент можна опинитися на території, яка підпадає під визначення "громадське місце"», – йдеться на сайті уряду.

Нагадаємо, що карантин в Україні триватиме, як мінімум, до 24 квітня включно. За словами Дениса Шмигаля, послаблювати його почнуть не раніше травня – за умови позитивної динаміки захворювання на коронавірус.

Про автора:

Колективний акаунт. Редакція сайту usi-news.info

Читайте інші публікації автора:
Верховна Рада в ніч з 30 на 31 березня 2020 року усе ж таки зняла мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.
Через коронавірус закрили великий оптовий ринок в Херсонській області, влада просить не панікувати
В зв'язку з карантинними заходами в Україні все більше людей потребують соціальної підтримки з боку Держави.
Сполучені Штати призупинили внески до Світової організації охорони здоров'я (ВООЗ).
На облік в ДСЗ щодня стають до 7 тис. осіб, але пік безробіття буде після карантину. Про це заявив екс-голова Держслужби зайнятості
З 16 квітня посилять контроль на постах на всіх в'їздах в місто Київ в зв'язку з поширенням коронавируса.
Згідно з прогнозами МВФ, світову економіку в 2020 році спіткає найсильніша рецесія з часів Великої депресії.
Водночас уряд радить носити захисні маски чи респіратори скрізь на вулиці, аби випадково не опинитися в «громадському місці» і не порушити
11:05
RSS
Ще ніхто не коментував. Будьте першими!
Завантаження...