Українська Суспільна Ініціатива

Cьогодні шоста річниця авіаційної катастрофи пасажирського літака рейсу МН-17

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН-17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над окупованою частиною Донбасу 17 липня 2014 року. Внаслідок цієї трагедії загинули 298 людей – усі пасажири та екіпаж.

Cьогодні шоста річниця авіаційної катастрофи пасажирського літака рейсу МН-17

Літак було збито у небі над селом Грабове Донецької області в зоні воєнних дій на Сході України. За кількістю жертв ця авіатроща стала найбільшою в історії України. На борту лайнера перебували 192 громадянина Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 малайзійці (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них одне немовля), 10 британців (один із них мав подвійне громадянство Велика Британія/ПАР), чотири німці, чотири бельгійці, три філіппінці, один канадець і один громадянин Нової Зеландії.

З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалась висунутого припущення про те, що літак був збитий ракетою ЗРК «Бук» російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими. Такого ж висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка у жовтні 2015 року оприлюднила фінальний технічний звіт щодо катастрофи Боїнга рейсу МН-17. Голландський Радбез встановив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною із системи «Бук». Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв’ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою було збито літак, була випущена з території, контрольованої проросійськими бойовиками.

В свою чергу міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу «Бук» зі складу російської 53-ої зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак «Малайзійських авіаліній». Крім того, Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, у якому ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи МН-17. Цей звіт із іменами та фотографіями військових група передала нідерландській прокуратурі.

Згодом свої висновки оприлюднила Міжнародна слідча група, якій вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК «Бук» прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ. Ці висновки фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat.

5 липня 2017 року державами-учасниками Міжнародної слідчої групи було ухвалено рішення про те, що кримінальне провадження у справі збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH-17 здійснюватиметься у рамках національної юрисдикції Нідерландів.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію у причетності до цієї катастрофи.

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох чоловіків, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування «Бука». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава «РУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі — громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

9 березня 2020 року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про збитий літак.

10 липня 2020 року Нідерланди ухвалили рішення подати позов до Європейського суду з прав людини проти Росії у зв'язку з катастрофою літака рейсу МН-17.

Сьогодні, в Нідерландах, біля амстердамського аеропорту «Схіпхол», звідки шість років тому злетів рейс МН-17, відбудеться церемонія вшанування пам’яті усіх жертв цієї катастрофи.

Про автора:

Колективний акаунт. Редакція сайту usi-news.info

Читайте інші публікації автора:
Верховна Рада в ніч з 30 на 31 березня 2020 року усе ж таки зняла мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.
Через коронавірус закрили великий оптовий ринок в Херсонській області, влада просить не панікувати
В зв'язку з карантинними заходами в Україні все більше людей потребують соціальної підтримки з боку Держави.
Сполучені Штати призупинили внески до Світової організації охорони здоров'я (ВООЗ).
На облік в ДСЗ щодня стають до 7 тис. осіб, але пік безробіття буде після карантину. Про це заявив екс-голова Держслужби зайнятості
З 16 квітня посилять контроль на постах на всіх в'їздах в місто Київ в зв'язку з поширенням коронавируса.
Згідно з прогнозами МВФ, світову економіку в 2020 році спіткає найсильніша рецесія з часів Великої депресії.
Водночас уряд радить носити захисні маски чи респіратори скрізь на вулиці, аби випадково не опинитися в «громадському місці» і не порушити
00:35
RSS
Ще ніхто не коментував. Будьте першими!
Завантаження...